BO ENGLUND
I MUNKFORS

LERA, BRONS, JÄRN OCH TRÄ VID KLARÄLVEN

Donation

2002 donerade från Munkfors bördige Bo Englund en stor samling skulpturer till Munkfors kommun. Konstverk som vill uttrycka en hyllning till livet och kärleken på temat Genesis, Tvåhet, Ikaros, Yin-yang och Venus.

Laxholmens kulturhus

Sedan 2012 lever samlingen vidare i Laxholmens kulturhus där de utgör en permanent utställning. Denna utställning kompletterades 2017 med ytterligare en donation av skulpturer från Bo Englund till Munkfors kommun.

Bo Englund-stipendiet

I samband med denna andra donation instiftades Bo Englund-stipendiet som delas ut till en invånare i Munkfors kommun som gjort en fin insats för sin hemort.

Skulpturpromenad

Av Bo Englund finns också ett 30-tal brons och järnskulpturer runt om i Munkfors offentliga miljö. Skriv ut denna karta + förteckning (pdf-fil 540 Kb) med skulpturerna utmärkta, och gå en promenad i sälsskap med Bo Englunds konst.

Museet interiör

Interiör från det tidigare Skulpturhuset Klicks för större bild

Skulpturhuset

I samband med donation föddes Skulpturhuset i frälsningarméns gamla lokaler i Munkerud. Det invigdes 2002 och där hade samlingen sitt första hem i Munkfors.

 

Öppettider Laxholmen

16 juni till 12 augusti
To - sö: 11.00-17.00
För gruppbokningar hålls öppet till 31 augusti.

Munkfors turistbyrå
telefon 0563-54 10 81
fax 0563-54 10 82
tourist@munkfors.se

www.visitmunkfors.se

Vägbeskrivning

Beläget ca. 1 kilometer från Munkfors centrum. Skyltat från riksväg 62. Länsbuss, linje 600, stannar vid Munkfors centrum samt några hundra meter norrut vid Majas gatukök.

 
 

I trettio år har jag arbetat som skulptör och försökt meddela något med min konst i utställningar och med offentliga verk runt om i landet. På golv, i hyllor och skåp har under åren former samlats som försökt tala ett språk, försökt säga något genom en bit trä, ur leran, bronsen, järnet och stenen.

Till den plats där man är född känner man en djup förankring. Därför har jag velat donera många av mina skulpturer som ingår i mitt livsverk till min födeslsekommun Munkfors. Här samlat i ett museum.

(...)

Bo Englund

Bo Englund

Anno 2002